Zodra het zonnetje weer gaat schijnen worden de voeten en teennagels weer summerproof gemaakt. Je kiest zorgvuldig een leuk kleurtje gellak uit die het liefst goed matchen met je te gekke open schoentjes! Maar helaas gaat dit feest niet voor iedereen op. Veel mensen hebben last van schimmel / kalk nagels op de tenen en daar worden de nagels niet mooier van. Schimmelnagels worden vaak kalknagels genoemd en zijn best lastig te behandelen als je niet precies weet hoe je het moet behandelen. Veel mensen proberen zelf met allerlei (huis)middeltjes of gaan uiteindelijk langs de huisarts voor medicatie. Helaas vaak zonder bevredigend resultaat en/of met ongewenste bijwerkingen. Een ervaren pedicure geeft je de beste tips voor het behandelen van schimmelnagels waarmee de kans om er vanaf te komen aanzienlijk groot is.
Belangrijk om te weten
Schimmelnagels zien er niet mooi uit, daar winden wij geen doekjes om, maar er is geen medische noodzaak om ze te gaan behandelen het kan eigenlijk niet zoveel kwaad. Medicatie krijg je dan ook niet zomaar omdat de bijwerkingen vaak erger zijn dan de kwaal zelf. Wat je met de meeste middelen die vrij te verkrijgen zijn doet is het remmen/stoppen van de ontwikkeling van de schimmel zodat de aangedane nagel kan uitgroeien. Hierbij is het ook belangrijk dat je herbesmetting voorkomt, hierover later meer.
Nu eerst alle tips op een rijtje;
- Verwijder de aangedane delen van de nagel zoveel mogelijk
Helaas een nagel dat verdikt en/of verkleurt is zal nooit meer mooi en gezond worden en dit moet uitgroeien. Dat betekend een hoop geduld dus! Voor een effectieve behandeling kun je dit het beste verwijderen door te knippen en te vijlen of te laten frezen bij een pedicure. Zo kan een anti-schimmel middel beter inwerken op de schimmel die actief is op de nagel.
Knip de schimmelnagel(s) kort en vijl daarna de nagel zo veel mogelijk ‘schoon’. Herhaal deze behandeling elke 3-4 weken. Voor het beste resultaat kunt u hiervoor een nagelvijl aanschaffen die je dan ook alleen voor je schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen!
Vind je het lastig om te beginnen, kan je er ook voor kiezen om de eerste keer een kalknagel behandeling te nemen bij een pedicure die met een pedicure-frees nauwkeurig en snel de aangedane laag kan verwijderen.
2. Behandel de schimmelnagel(s) met een goed werkend anti-schimmel middel.
Om snel van de vervelende schimmel / kalknagel af te komen heb je een anti-schimmel middel nodig. Aangezien het best lastig is om met je teennagels aan de gang te gaan qua houding is een gemakkelijk middel erg welkom om het goed aan te brengen en om zo de behandeling te kunnen blijven herhalen. Op internet vind je veel over deze middelen of je kunt naar de drogist / apotheek voor meer informatie.
3. Stimuleer de groei van je nagels
Zoals al eerder beschreven moeten schimmel / kalknagels uitgroeien en daar moet je echt geduld voor hebben. Daarom wil je dat de nagels goed groeien. Hoe beter de nagels groeien des te eerder heb jij weer die mooie gelakte teennagels! Maar hoe stimuleer je dit eigenlijk?
- Zorg dat je gezond eet. De nagel bestaat keratine een eiwit achtige substantie die nodig is om nagels en haren te laten groeien. Daarom heb je proteine nodig en die vind je bv in vis, vlees, zuivel en peulvruchten.
- Daarnaast behandel je de nagels met een verzorgende nagelolie zoals Dadi’Oil. Deze smeer je dagelijks op je nagelriemen en nagels die ervoor zorgt dat de nagel flexibel en stevig wordt en een mooie glans.
- Een goede doorbloeding zorgt ook voor een snellere groei, maar ook voor de rest van je lichaam, dus beweeg!
- Zorg dat je lekker geniet van de zon! Deze geeft je vitamine D en buiten dat het goed is voor je nagels wordt je ook vrolijk van Vitamine D, dus wij zeggen win – win!
Waar we misschien niet altijd bij stil staan is dat je schoenen de grootste bron van herbesmetting zijn! Zodra je begint met de behandeling kalknagel moet je ook beginnen met het behandelen van je schoenen, pantoffels en ander schoeisel. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een schimmeldodende schoen-deodorant aanschaffen. Behandel al je favoriete schoenen de eerste week elke dag en daarna 1x per week.
4. Draag passende en goed ventilerende schoenen
Niet goed passende schoenen kunnen de huid en/of de nagels beschadigingen. Dit maakt het voor de schimmelsporen makkelijker om je huid en/of nagels te infecteren. Probeer als het kan schoenen te dragen van leer ipv plastic materialen. Dit zorgt weer voor broeierige voeten en daar houden de schimmels enorm van. Draag in doucheruimten van zwembaden, sauna’s en sportclubs altijd slippers om besmetting te voorkomen!
5. Houd je voeten, sokken en schoenen droog
Misschien onnodig te melden, maar als je niet begint met schone, droge voeten en schoeisel komt er van een goede behandeling echt niets terecht!Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Droog dus na elke douchebeurt uw voeten goed af, zeker tussen je tenen. Daar kan vrij gemakkelijk een schimmelinfectie ontstaan en verder doorwoekeren en uiteindelijk overslaan naar je nagels.Draag elke dag schone sokken, bij voorkeur van katoen of wol en wissel je schoenen dagelijks af zodat deze tussendoor goed kunnen drogen.
6. Was je sokken, handdoeken en beddengoed met een scheut natuurazijn erbij!
Schimmelkiemen kunnen zich hardnekkig nestelen en overleven in vele omstandigheden. Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. Maar gaan niet goed op temperaturen boven de 80 graden Celsius dit overleven ze niet. We kunnen helaas niet alles wassen op hoge temperaturen ( tenzij je een CropTop erg leuk vind) en daarom wij adviseren dan ook om bij het wassen van de sokken, handdoeken en het beddengoed een scheutje natuurazijn te gebruiken. Je kunt simpelweg toevoegen aan de was in het vakje voor de wasverzachter. De was zal hierdoor niet naar azijn gaan ruiken, maar juist heerlijk fris en schoon!
7. Gebruik bij het schoonmaken van het sanitair schoonmaak azijn.
Thuis loop je misschien vaak op blote voeten of sokken in de badkamer of keuken. Ook daar is het belangrijk de ruimte schoon te houden van schimmelsporen door een scheutje schoonmaakazijn toe te voegen als je gaat dweilen. Ook hier geldt weer: het resultaat is een mooie, schone en fris ruikende vloer!
Nog even dit als laatste:
Denk goed na over het gebruik van medicijnen!
Mocht je het toch allemaal teveel gedoe vinden kun je natuurlijk naar de huisarts voor medicijnen, maar laat je goed informeren over de bijwerkingen en denk hier goed overna. Kalknagels ofwel schimmelnagels zijn vervelend maar niet levens bedreigend!
Voet- en nagelschimmel wordt vaak van buitenaf veroorzaakt en daarom moet het ook van buitenaf behandeld worden. Met een goed werkend anti-schimmel middel stop je de ontwikkeling van de schimmels en kan de aangedane nagel rustig uitgroeien. Met voetschimmel zie je vaak na enkele dagen al resultaat vanwege het feit dat de huid veel dunner is dan de nagel en daar het middel dus direct z’n werk kan doen.
Behoor je tot de risico groepen: Dan is voorkomen beter dan genezen!
Een schimmel nagel is niet erfelijk, maar de gevoeligheid voor een schimmelinfectie kan dat wel zijn. Daarnaast is de huid van een man meestal vochtiger dan die van een vrouw waardoor mannen dus ook een verhoogd risico lopen. Verder zijn er een aantal risico groepen die een verhoogd risico hebben tot het oplopen van een voet- of nagelschimmel. Dit kunnen o.a. zijn: mensen met een hogere leeftijd, sporters, mensen met verminderde weerstand (door bv chemotherapie), mensen met diabetes, rokers, mensen met hart- en vaatziektes etc.
Ter voorkoming van een schimmelinfectie doe je er goed aan op de volgende zaken extra te letten:
- Droog uw voeten altijd goed af, zeker tussen de tenen!
- Gebruik elke dag schone sokken die bij voorkeur van katoen of wol zijn gemaakt.
- Blijf niet lang rondlopen met natte sokken of schoenen.
- Draag ruime, ventilerende schoenen, liefst van leer.
- Gebruik zo min mogelijk zeep bij het wassen van uw voeten. Spoel uw voeten altijd goed af om zeepresten te verwijderen.
- Draag slippers wanneer u zich in vochtige ruimtes begeeft (sportschool/sauna/zwembad) zodat u niet besmet wordt.
- Zorg voor voldoende weerstand door een gezonde levensstijl.
Conclusie
Met de 7 beste tips voor behandelen van kalknagels kun je op eenvoudige en succesvolle manier weer uitkijken naar mooie gezonde voeten en dan weer die geweldige kleur gellak aanbrengen. De behandeling bestaat dus niet alleen uit het aanbrengen van een product op uw nagels, maar er komt toch wel wat meer bij kijken. Het is zonde van je tijd, geld en moeite als u niet alles meeneemt in het proces. Dit is namelijk een van redenen dat veel pogingen om van kalknagels af te komen gedoemd zijn te mislukken. Dus wees consequent en blijf de bovengenoemde tips volgen en hou hier aan vast. Doe je dit niet dan heb je grote kans dat je snel weer terug bij af bent.
Mocht dit na ongeveer 6-8 weken geen zichtbaar resultaat geven, raden wij aan om een (huis)arts te raadplegen. Het kan namelijk ook zijn dat het een andere aandoening betreft, zoals een psoriasis nagel, trauma-nagel etc.
0 Comments for “De 7 beste tips voor behandelen van schimmelnagels / kalknagels”